En svada om fotokonst

Med den digital systemkamerans framtåg är det enklare att ta fina bilder för den stora massan. Det blir bilder med lite mer djup och olika skärpor tack vare objektivet och enkla färdigprogrammerade inställningar underlättar ännu mer. Jag tycker att det är fantastiskt kul att fler har fotograferingen som intresse/hobby nu än förr, men en sak som snabbt blir uppenbar är att det är skillnad på en hobbyfotograf och en konstnär. Man kan lära sej alla ‘regler’ och alla tekniska finesser, men har du inte talang så blir bilderna aldrig mer än en fin bild.

 

För att våga bli något mer än en fotograf som tar ‘fina’ bilder ska man helt klart göra sej omaket att se några fotoutställningar live. Det är något annat att se foton på det viset, man blir ödmjuk inför den begåvning som en skapande människa innehar och den disciplin som gör att man fortsätter pressa sej och finslipa sina sinnen i jakten på den perfekta bilden.

Försök inte vara någon reportagefotograf, skit i tips som förskjutet perspektiv och intressant komposition – dessa betyder inte ett dugg om du inte kan fånga något med själ! Försök istället tänka dej att du är en konstnär och du vill förmedla en känsla. Hur översätter du den känslan till den situationen du har framför dej just nu? Och om det är tvärtom, du har scenen framför dej, vad skapar det för känslor och associationer i dej? Låt instinkterna ta över och rör dej, knäpp bilderna utan att tänka för mycket.

De bästa fotografierna är konst, så är det bara. Vill man fota riktigt bra bilder, så måste du ha lite konst i dej, vilket jag tror att de flesta har. Många är bara rädda för det ordet, konst, att det ska vara flummigt, svårt att förstå och att känna sej töntiga och pinsamma. Men konst är varken lätt eller svårt, det är bara resultat av en persons tanke. Det är inte ‘konstigare’ än så. Vill man fånga riktigt speciella bilder, så måste man våga vara ‘konstig’!

 

Vad känner ni inför konst, och foto? Vilka kopplingar gör ni, håller ni med eller tycker jag är för hård?

Bilderna som inspirerade detta inlägg fann jag här.

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s