Ta hand om utustningen.

Läste det här inlägget av Malin Olsson och blev lite ställd. Hon monterar alltså nästan helt isär sadelpaketet när hon har ridit! Hur gör ni? Lägger ni sadelgjorden över sadeln? Tar ni av schabraket och padd och luftar, alternativt tvättar? Jag fick mej en liten tankeställare faktiskt, det handlar ju ändå om dyr utrustning många gånger, även om jag nog inte hade gått så långt jämt och ständigt. Hur gör ni?

Annonser

12 thoughts on “Ta hand om utustningen.

 1. Jag rengör alltid min sadel med sadeltvål efter användning.
  Hänger sedan upp den på sadelhängaren. Och sadelgjorden,som jag självklart också rengjort hänger då ner,alltså lägger den ej över sadeln .
  Tar max ett par minuter.
  Gör likadant med mitt träns,plockar dock inte isär det utan ”torkar av”.

 2. Hej!
  Det är inte så jobbigt om man kommer in i vanan:) Dessutom så ska ju sadeln över på en annan häst och då måste man ta ett nytt schabrak och ta isär kittet ändå. Och den hästen kanske inte har padd eller en annan pad etc. Jag tycker det är lättast att sadla när man lägger på en grej i taget. Men stiglädren, de får sitta kvar!

  • Jag kan tänka mej att när vanan sitter där går det av bara farten! :)
   Håller faktiskt med om att det är lättare att få saker på ‘rätt’ plats när man sadlar på en sak i taget!

 3. jag använder mig av en combo mellan tvål och fett plockar alltid av sadelgjorden och schabraket har sadelskydd och låter stiglädrerna hänga ner i fall stigbyglarna är skitiga jag rengör varje gång efter ridning grejorna håller bättre då och risken för repor mm minskar

  • Har varit med om en sadel som idag förstörd pga av för mycket infettning och smörjning så själv är jag väldigt försiktig med att smörja nuförtiden – sadeln i fråga släppte till slut på massor av ställen där sömmarna vittrat bort! Inte så roligt!
   Det finns förresten suveräna stigbygel påsar om man inte vill ha lädrena utdragna – du skyddar sadeln väldigt effektivt mot repor! :)

   • många gånger är det pga lädertvål…jag har slutat att använda det just av den anledningen…använde numer i sprayflaska de gånger som de behövs…men håller man ordning på sakerna så håller de längre…men tvål bör man akta sig för…:)

 4. Borstar av stigbyglarna med en rotborste om dom är grusiga. Tar lös sadelglorden och schabrak, putsar av sadeln, drar upp stigbyglarna, på med sadelskydd, putsar av gjorden och lägger den lös över sadeln. Borstar av schabraket och lägger det med ”svettsidan” uppåt på sadeln. Ingen svettig/fuktig kommer mot läder. Sköljer bettet och putsar av tränset. Tar typ 5 min efter att ha gjort så i 30 år…..

 5. Låter lite omständligt kanske, men vissa delar gör jag rent nästan varje pass. Borstar sadelgjord och schabrak samt torkar av sadeln lite med sadeltvål sådär..

  Sv: Om designen ser konstig ut så kan det vara skärminställningen det är knas med, vi har nämligen själva firefox och det ser bra ut, MEN det såg jätteilla ut innan vi fixade så att skärmen var rätt kalibrerad. Min skärm var fabriksny och ändå felkalibrerad, så det kan vara idé att titta till den inställningen om det ser illa ut.
  Tack för att du nämnde det i alla fall, och ja, den nya designen är på gång nu och det blir förhoppningsvis en förbättring på många sätt!

  Tack för ditt besök också!
  Mvh Jessica/Stalltjej.se

  • Tänker man efter så är det ruskigt omständigt men eftersom jag nog kan göra det i sömnen kännd det inte så. Man kanske skulle sluta ? hihi

 6. Jag lägger aldrig gjorden över sadeln och jag tar aldrig upp stigbyglarna så de ligger mot sadeln. Tar alltid bort sadelgjorden helt och hållet samt schabrak, självklart ett fodrat sadelöverdrag som skyddar bra och sadeln förvaras inomhus så man alltid vet att det är perfekt temperatur.

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s