Fippels färganalys

Nu har jag äntligen fått klar Fippels färganalys!

Så här beskriver Ellinor Fippels färg:

Fippel är avblekbar skimmel, även om hon på sommaren liknar en konstantskimmel väldigt mycket. Hon är väldigt ljus ( nästan kritvit ) på kroppen med mörka ben och mörkt huvud. Hon föddes brun och har därför en varm brun ton kring mulen. Men det är också allt “färgat” på henne. Manen är melerad året om, som svansen. Hon är stickelhårig istället för apelkastad, vilket syns tydligt i övergångsperioderna. Vår och höst, då blir hon fläckig i omgångar. Ett tag hade hon en grå rumpa och vit kropp tex. Under vintern blir hon väldigt mörk. Hon är alltid blyertsgrå när hon är just grå. Jag tycker hon mörkar ner bilder en hel del bara genom att vara så svartvit. På vintern har jag svårast att hitta rätt och bra färger, då blir hon väldigt mörk, kall och lite mer dassig i färger då vita strån undertill kan skymta.

 

En helt neutralt färgad häst kan tyckas vara det allra enklaste att färganalysera men på ett sätt är det nästan svårare. En helt grå häst har inte en färgtemperatur som många andra hästar har. Det enda man möjligtvis kan säga är att mörkare grå hästar har en lite varmare känsla medan ljusare grå är lite svalare, men det är absolut inte en regel man kan följa till punkt och pricka utan kan variera, så ni förstår kanske varför detta är svårare!

En skimmel kan bära upp starka klara färger, men man måste se upp så att färgen inte tar överhanden! Detta är något kan bedömma beroende på hur mörk, eller ljus Fippel är för tillfället. En riktigt klar färg riskerar att dra all uppmärksamhet från hästen, så att det enda man lägger märke till är färgen på utrustningen. Vill man motverka denna effekt är det en idée att använda färger som är lite ‘smutsiga’, med lite svärta i. Med det menar jag till exempel petrol, som blir en fantastisk färg på Fippel. Petrol är ett utmärkt exempel på en smutsad färg, eftersom den är turkos i grund och botten, men lägg till lite svärta, så dämpar du skrikigheten utan att för den sakens skull dämpa intensiteten i färgen. De klarare färgerna är då fina när Fippel är ”lite dassigare” som Ellinor beskriver det. Rött fungerar också bra då, men tänk på att välja en nyans som har lite mer gult i sej snarare än klarrött, som återigen kan ta uppmärksamhet från Fippel och gömma henne. Det bygger på samma princip som den smutsade turkos – om en nyans är för stark för din häst, välj en ‘oren’ nyans av samma färg för att ändå kunna bära upp den!

 

 

Något som inte alla hästar passar i, utan mest grå och svarta hästar är den grafiska stilen -Fippel kommer se väldigt häftig ut i en mer kontrastrik stil. Med det menar jag skarpa konstraster som Eskadron schabraket.


Fippel passar även jättefint i andra neautrala nyanser och svart. Beige, grått och marin tex.

Med neutraler kan man välja att köra allt i grått (eller vilken nyans man nu väljer) för att skapa en enhetlig monokrom look som är väldigt snygg, eller så väljer man helsvart som blir väldigt tufft. Väljer man grått till Fippel men ändå vill hotta upp det lite, kan man addera till orange som blir fint till.

Eftersom att Fippel har så många möjligheter med sin färg hade jag kunnat fortsätta med den här analysen i evigheter, men någonstans måste jag dra i handbromsen, och det blir här! Mina absoluta favorit till Fippel är dock Petrolblå och grått med orange!

Några oklarheter? Någon som undrar något? Jag förklarar gärna närmre mina resonemang om ni frågar i kommentarerna!

Annonser

One thought on “Fippels färganalys

  1. Pingback: Färganalys | felfri

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s