Tips för dej som ska göra om i stallet

Hästar har ett begränsat färgseende (de ser blått och grönt mest, det finns väldig lite forskning på hästars färgseende) och bryr sej således inte så värst mycket om vilken färg du målar ditt stall i, det är mer för din egen skull. Vilken färgsättning du till slut väljer är alltså helt och hållet en smaksak – vissa tänker praktiskt, andra vill att det ska vara snyggt först och främst.

Traditionsenligt så målar man nederdelen av väggarna mörka och överdelen vit. Det mörka för att smuts ska bli mindre märkbart, och den vita överdelen för att göra stallet ljusare. Bleka färger reflekterar ljus och i mörka Sverige är ljuset just en bristvara! Kanske är det därför den skandinaviska stilen är så förknippad med vitt? Ett bra trick för att få ett ljust stall är alltså att måla vitt! Sen om man nöjer sej med tak och över väggar eller går all in som det här stallet, är ju upp till var och en.

Idag målar de flesta sina stall precis som de vill, det finna alla möjliga färger och varianter. Vitt är dock inte så opraktiskt som man kan tro, om man håller efter sin städning som man bör och målar med högblank färg. Dock kan man låta fantasin flöda och måla i princip i vilka färger man vill! Det enda som sätter gränserna är fantasin och pengarna!

TEMAT

För att skapa en enhetlig look i ditt stall bör du välja ut ett tema och sen följa det slaviskt! Det kan vara röd/svart/vitt tex. Du målar alla väggar vita, alla boxar röda och alla detaljer, som boxlås, gångjärn, galler, svarta. Följ upp med stalldörrar och glöm inte sadelkammaren! Se till att alla krokar går i samma stil och färg, och är du riktigt envis köper du in en hel bunt grimskaft i färger som matchar stallet! Snyggt och praktiskt att ha en korg med massor av grimskaft tillgängliga!

 

Råd: Skapa en moodboard innan du bestämmer dej, testa olika färgsättningar och beställ hem prover och provmåla på olika platser i stallet.

 

BOXARNA

Bygger man från scratch eller har ett stall med naket trä är det väldigt fint att olja, betsa eller lasera träet. Det finns en hel uppsjö nyanser, allt från vitt till svart. I mitt eget stall har jag idag en mörk rödbrun nyans som liknar mahogny, och en varm ljusgul ton på väggarna som blir väldigt varmt och mjukt i framtoningen.
Är stallet rean målat är det bara att måla om med en ny täckande färg. Vill man gärna ha en ljus färg men tycker att det känns trist med att det blir smutsigt snabbt – måla boxväggarna ljusa på utsidan och mörka på insidan.

Råd: måla många lager och måla noggrant! Slarvigt måleri gör att stallet ser smutsigt och trist ut mycket snabbare!

 

VÄGGARNA

Beroende på vilken struktur du har på dina stallväggar bör du tänka på följande: stall är dammiga och väggar på med mycket strukturskillnader (tex kalkade väggar) samlas gärna damm i fickorna. Håller du dej med ett rent stall och ofta städar är det inte ett problem, men för den som dammar mer sällan bör man kanske tänka två gånger innan man måla en ljust då dammet snabbt syns.

Råd: Men en mjuk borste eller kvast dammar du enkelt ditt stall en gång i veckan. Vill man ha fint får man räkna med underhåll!

DETALJERNA

Det där lila extra som gör din stall speciellt! Det hanldar faktiskt om väldigt enkla saker! Istället för repiga gamla plastkorgar, köp in rottingkorgar i samma storlek och färg. Se till att ha ett färgtema på alla krokar och hängare. Skyltar i samma stil på dörrar och boxdörrar – givetvis matchar dom ditt kroktema! Göm undan IKEAkassen och skaffa snygga hösäckar från nätet i en färg som matchar stallet. Döp ditt stall och skapa en logotype eller ett emblem för ditt stall, måla detta på ytterdörren, kanske mitt i boxväggarna, stämpla det i sadelkammaren.

 

Råd: Var lojal mot ditt tema för en proffsig stil! Även om du frestas av något fint som inte passar in i stilen!

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s