Lindor

De festa tycker nog att lindor på benen är snyggt på en häst, det finns många varianter och en ansenlig mängd färger – varje år kommer det ju ut nya som ska matcha schabrak etc, en följd av att modemedvetenhet och trender rör sej in mer och mer på ridsportens område.

Om du vill linda benen på din häst bör du dock först vara medveten om varför du gör det! Är enda anledningen att du tycker det är snyggt är det bättre att avstå! Ett fellindat bandage kan i värsta fall ge brännskador och orsaka ett allvarligt fall! Om du hör dej för lär du snart upptäcka att det finns väldigt mycket åsikter om linding, allt från dess vara till dess icke vara och vilka metoder som är bäst. Jag förespråkar det säkra framför det osäkra! Vet du inte hur man gör, be någon lära upp dej och övervaka dina egna försök innan du ger dej på att faktiskt linda själv.

Man kan säga att det i princip finns två sorters lindor/bandage i vardagsbruk (räkna bort transport och skadebandage). Det är arbetsbandage och stallbandage.

 

Arbetsbandage

Ett arbetsbandage ger stöd och skydd mot strykningar – värmen som kommer av att du lindar stimulerar blodtillförseln, men om du lindar för hårt kan du istället strypa blodtillförseln och stasa benet. Samidigt måste man våga linda fast ordentligt för att det överhuvudtaget ska var någon mening med lindingen, vill det illa till kan bandaget gå upp och hästen trampa på dem lösa lindan, trilla och följdaktligen få skador den vägen.  Det är viktigt att använda en padd under lindan, eftersom att den är tryckutjämnande och minskar risken för att du skadar hästen. Det finns halvelastiska lindor (delen närmst hästens ben är fleece, och själva yttre lindnigen är en elastisk binda), men dessa bör endast mycket erfarna använda sej eftersom att det tar tid att lära sej linda korrekt. För att vara så säker som möjligt, använd padd!

Matilda Holmström lägger dressyrbandage

Agnes på Stalltjej lägger fleecebandage – läs hela inlägget om hur man lägger bandage, mycket bra läsning och flera videos på olika typer av bandageläggning. Där står även åt vilket håll man ska linda lindorna och varför.

 

 

Stallbandage

Ett stallbandage lindar du från kronrand upp till framknä (carpus)/has. Lindorna är ofta bredare och alltid oelastiska. Man använde räven här en padd under lindan. Ett stallbandage finns det flera anledningar till att man lägger, tes om hästen lätt får gallor eller har dålig blodcirkulation. Det kan vara gynnande innan en tävling för att öka blodcirkulationen, eller att tillsammans med olika sorters liniment, eller kyllera. Det är viktigt att läsa på förpackningen av linimentet innan du använder det till ett stallbandage, annars kan du orsaka otäcka brännskador.
När bandaget tas av på morgonen är det inte fel att massera benen lite och gå en liten runda med hästen vid handen.
Är ni några stycken på ditt stall så kan ni tillsammans boka en tid med en veterinär som visar er hur man lägger ett bra stallbandage och även skadebandage!

 

Det finns massor av information om hur, var, när och varför man lägger bandage på nätet så jag skriver inte mer om det här! Största anledningen till att jag tar upp det är eftersom att detta främst är en stilblogg och jag vill inte uppmuntra använding av lindor enbart för att man tycker det är snyggt om man inte vet vad man sysslar med!

 

 

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s