Jacksons färganalys

Då var det dags för min första färganalys här på bloggen! Det är alltid svårt att bara utgå ifrån bilder, det bästa är givetvis att få se hästen live eftersom att bilder påverkas av olika dataskärmar och kan upplevas annorlunda, men eftersom kan se hästen live den här gången så har vi gjort som så att Jackans ägare har gett mej en utförlig beskrivning av honom och massor av foton, som ni hittar här på bloggen Felfri.

Så här lyder Majas beskrivning av Jackan: ”Jackan är mestadels brun, speciellt på sommaren, vintertid blir han mörkare, rödare och gråare. Han är för tillfället mer stickelhårig med vita strån men fälten blir allt större och tydligare. Huvudet är gråare än kroppen och betydligt vitare och öronen är ljusbruna, nästan orangea inuti. Manen är mörkt brun/svart med enstaka silverstrån som blir fler och fler, luggen är likadan men topparna har samma brun-orangea ton som i öronen. Svansen är ljusare och mer rödaktig men även där de orangea topparna. Benen blir mörkare och mörkare längre ner, svarta allra längst ner vid hovarna, utom på de ben som har strumpor då.”

Jag har suttit och tittat noga på bilderna av Jackson, denna stickelhåriga kille som är så härligt melerad i sina toner. Det svåra med melerade färger att hitta den dominerande färgtonen – trots att Jackan är generellt brun så är han hyfsat sval i tonen, även om han har en del orange utstickare i öron etc. Att han är sval i tonen beror på inblandningen av grå/svarta strån och vita, dessa tunnar ut en färg och gör den mindre intensiv, man säger att det är lägre ”mättnad” på färgen. Om man suddar honom, gör honom väldigt oskarp (testa kisa ordentligt med ögonen mot en bild av honom) så framträder snart några dominerande toner. Det är dessa jag har försökt plocka fram här och som har lagt grunden till min färgupplevelse av honom.

Jackan klär sämre i starka, skarpa färgen me dhög mättnad – det gör att han inte riktigt ser att höra ihop med de klara färgerna. En ”färgstark” häst bär bättre upp färgstarka kulörer, och tvärtom.

Jackan tycker jag klär bäst i lite pudrigare, dovare nyanser som blir mjuka mot hans redan mjuka färgsättning. Det skapar ett lugn i intrycket av honom och framhäver hans täckning och gör den vacker, medan skarpa färger gör att han försvinner; du ser bara tillbehörens färg istället för hästen.

Detta innebär att han kan egentligen ha hela färgskalan, men i dova, ‘smutsiga’ nyanser. Eftersom Jackans nyanser skiljer sej åt i vinter och sommarpäls, så är vissa färger bättre vissa tider på året. När han är att det rödare hållet  klär han fint i den gröna nyans ni ser på ett schabrak längre ner, liksom de mer krämiga tonerna.Tänk på komplementsfärgerna när du ska välja nyans, och bestäm de först vilken hans dominerande färg är för säsongen.

Nedan har jag valt ut schabrak som jag tror att Jackson blir väldigt fin i – ser ni den röda tråden i nyanser? Dova, pastelligt smutsiga. Alla schabraken finns på Hööks och Butik Quse.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag hoppas det har är en bra vägledning till dej Maja, om hur du ska tänka i fortsättningen när du väljer utrustning och färger till din kära häst!

***

Det avslutar färganalysen. Eftersom det här var första gången i bloggen så undrar jag, vad tyckte ni om den? Var den luddig, fattades något, kunde jag varit tydligare, behöver någon aspekt utvecklas? Vad var bra med den?

 

Annonser

4 thoughts on “Jacksons färganalys

  1. Pingback: Jacksons färger | felfri

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s