Färglära del 1

Den som är lite insatt i hästars färggenetik vet att alla deras färger kommer från två grundfärger, svart och röd (fux) (och menar vissa, brun, agouti genen), och att alla andra varianter är genetiska modifikationer på dessa. Men i dagen sinlägg bryr vi oss mer och den yttre aspekten och inte den inre, för nu är det dags att börja vår första del i färglära!

Först och främst måste vi ha koll på lite grundläggande saker, så som komplementsfärger! Man säger att det finns tre grundfärger, ”primärfärger”, blå, röd och gul (färger som man inte kan blanda fram med hjälp av andra färger) och tre sekundärfärger, grön, orange och lila.

De sekundära färgerna är komplementsfärger till primärfärgerna! Schemat ser ut så här:

blå – orange

gul – violett

röd – grön

De finns placerade mitt emot varandra på en färgcirkel, som du ser nedan.

 

Komplementsfärger neautraliserar varandra: om du har en färg som är väldigt dominant och skarp, och du vill mildra intrycket av den färgen, kan du lägga till detaljer i komplementsfärgen. Då blir intrycket av den första färgen inte lika överväldigande. Om du däremot vill framhäva färgen, så väljer du en nyans som ligger nära komplementsfärgen! Med det sagt kan jag tillägga att det fungerar inte exakt så på en häst, men när man målar tavlor eller inreder så är det ett väldigt korrekt verktyg.

Om du har en vacker fux som är sådär riktigt kopparfärgad i pälsen och du vill framhäva den färgen, så tar du en titt på färgcirkeln och försök översätta din hästs färg. Är den mer gulorange än rödorange? Då är dess komplementsfärg mer åt det blålila hållet, så rör dej i den färgskalan. Är den mer åt det röda hållet kan du testa att gå mer åt turkos och grönt!

Här nedan har vi mörkfuxen ”Beata” som står till tjänst idag! Jag upplever henne som ganska kall i tonen, mer gul än röd – då rör sej hennes framävande toner i det blå registret, med lila som nyans som framhäver henne!

De flesta hästar är på något sätt ‘bruna’ – det handlar om att se vilken temperaturskala din hästs färger rör sej i många gånger. I början är det jättesvårt att lära se se sådana sakar om det inte kommer naturligt för en, men du kan testa ställa din häst framför olika miljöer och ta kort på den. Titta sedan på bilder och bara känn efter, kallt eller varmt? Vilken känsla får du av din hästs färg, gult eller rött, eller till och med blått eller lila?

En sak som är värt att tänka på är att din hästs vinter och sommarpäls ofta ser olika ut, så att det som klär den bäst på sommaren är inte nödvändigtvis samma som på vintern.

Är det svårt att förstå? Något som är otydligt? Skulle ni vilja kunna begära färganalys på din egen häst/ar?

Annonser

9 thoughts on “Färglära del 1

  1. Jag är intresserad av en färganalys av Odessa, tycker att hon är sjukt svår med färger.
    Haha, jag har ett schabrak som är granitgrått i grunden och sen är det ett smalt lila kantband och det ser så hemskt ut på henne.

    • Haha, okej men jag säger samma till dej som jag sa till Maja! En drös med bilder, både sommar och vinter, helkropp och närbilder! Så bra ljussatta som möjligt. Sen vill jag att du beskriver henne bara med dina ord färgmässigt, så detaljrikt du kan! Tänk dej att jag ska måla henne, men jag får inga referensbilder alls utan har bara dina ord att gå på!
      Gör ett blogginlägg i din blogg med allt eller mejla till mej på mia.m.bengtssonATgmail.com

  2. Pingback: Jacksons färganalys | D'equine

  3. Pingback: Jacksons färger | felfri

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s