Brand och säkerhet

Det här inlägget är delvis saxat från bloggen Felfri! Säkerhet är oerhört viktigt!

”Varje år omkommer flera hästar i stallbränder, tragiskt nog. Därför kan en varsin brandgrimma vara bra att ha i stallet. Exempelvis. vid brand underlättar den för brandkår eller rent utav dig själv när hästen ska ur stallet. Den är enkel och går snabbt att trä på. Man har alltså klippt/skurit bort käkrem enligt bilden.

Vi har varsin brandgrimma hängandes under foderhyllan, men det bästa vore ju egentligen att ha dem precis innanför dörren. Finns ju fler tillfällen där det behöver gå snabbt att forsla bort hästen. Att ha ett grimskaft redo och påkopplat underlättar ännu mer.

För att undvika och förebygga bränder finns bla. följande tips.

  • Både du och hästen bör känna till utrymningsvägarna
  • Att utrymningsvägarna är fria och dörrarna inte hålls blockerade
  • Att brandredskapen finns på plats och inte är blockerade
  • Att hästarna inte kommer åt elledningar och lampor
  • Att dörrar och luckor mellan stall och andra utrymmen hålls stängda
  • Att hålla damm och spindelväv borta från kontakter och lampor
  • Att sopa upp och hålla god ordning i foderrum och liknande. Det minskar tillgången på möss och råttor som är en vanlig orsak till stallbränder.

Skulle det gå illa ändå ska man först och främst rädda djuren, sedan larma räddningstjänsten för att till sist försöka släcka.”

Jag vill göra ett par tillägg, och det är att man gör en utrymningsplan och jourlista som man har uppsatt på ett ställe där alla ser den, och att man har brandövningar då och då! För stallägaren är det viktigt att investera i rätt utrustning.

Utrymningsplan

En utrymningsplan innebär att det finns ett planerat tillvägagångssätt. Om det skulle inträffa en brand så är det bra att ha en tydlig plan  – i vilken ordning tar vi ut hästarna, var gör vi av dom när vi tagit ut dom, vad gör vi om en häst bråkar/är för rädd för att hantera. Jourlistan har nummer till alla berörda personer och myndigheter – det är såklart 112 du ringer när brand uppstår – GÖR DET GENAST, även om ni skulle få branden under kontroll så ska ni kontakta brandkåren så att dom kan kontrollera att branden är ordentligt släckt!

Utrymningsplanen bör bestå av en ritning av fastigheten, med en markering på var man befinner sej, markering på var utgångar finns och var brandsläckare är placerade. Punkta upp en lista på tillvägagångssättet – så enkelt och tydligt som möjligt. Se till att få båda papper laminerade och glöm inte att uppdatera dom om något skulle förändras. Ha gärna kopior lösa någonstans utanför stallet men ändå lättillgängligt – bra att kunna ge en brandman eller annan myndighetsperson som på så sätt snabbt får överblick över platsen.

Brandövning

Brandövningar är väldigt viktiga! Till och börja med så ska alla i stallet vara med. En brand kan inträffa när som helst och det kan vara varierande antal människor på plats, därför är det viktigt att testa olika scenarion. Är ni många när det händer, hur beter ni er då? Om ni är få, vad gör ni då? Man får också en chans att diskutera ämnet, kanske kommer det fram sådant man inte tänkt på.
Ta in alla hästar i stallet och låtsas att det brinner någonstans – rädda hästarna och ”larma”! Alla får pröva olika roller, och pröva skapa oliak utmaningar – det brinner ovanför en box, det brinner nära den ‘vanliga’ utgången.

Om det väl händer på riktigt går det inte att säga exakt hur man kommer att bete sej – alla är olika i krissituationer, vissa hamnar i chock och blir apatiska, andra lir hysteriska medan vissa går in i ett kallt lugn. Inget av sättet är fel, det är mänskliga reaktioner. Men oavsett, så är det vettigt att ha något att luta sej på om brand om uppstår.

Rätt utrustning

De flesta försäkringsbolagen kan erbjuda dej bra priser på utrustning! Så vad behöver du?

Brandssläckare

Brandfilt

Brandvarnare
En vanlig bradvarnare duger inte i ett stall – det är en mycket tuffare miljö än inne i en vanlig byggnad, men det finns brandvarnare som är lämplig. Dock är det dyra och kräver underhåll. I slutändan är det väl värt det kan jag tycka.

Rätt skyltning
Nödutgånsgskyltar men också brandsläckareskyltar.

 

Vi har tre utgångar från själva stallet, och en fjärde som leder ut i en loge. Våra hagar ligger nära stallet och har även grinden nära stallbyggaden, men vi har en ‘brandgrind’, så om man tar ut hästar genom en av de två andra dörrarna så kommer du en bit bort från stallet och har ändå möjlighet att öppna en hage och kunna släppa ut hästarna där.

Jag kan redan nu berätta att bara genom att skriva det här inlägget har jag fått mej en tankeställare, då en av dessa utgångar är blockerad just nu! Det ska genast åtgärdas!

HAR DU FLER TIPS KRING BRANDSÄKERHET I STALL? LÄMNA EN KOMMENTAR SÅ BYGGER VI UT DET HÄR INLÄGGET!

Relevanta länkar

Brandsäkerhet i stallet

Brandskyddsföreningen – stall

Ladda ner brochyr om brand i stall

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s