Mellanmål – piroger för den driftiga

Kycklingpiroger med smak av Thailand!

Dom här pirogerna går tydligen bra att frysa in, och ska vara riktigt matiga och goda! Dock är dom ett projekt att tillreda så det här receptet passar nog dej som gillar att laga mat mer än dej som snabbt vill slänga ihop något! Det positiva är ju att du får många piroger att frysa in så du slipper anstränga dej en tid framöver!

Ingredienser

Pirogdeg:
12 dl vetemjöl
150 g smör
3 dl mjölk (fet)
3 ägg
2 tsk salt
50 g jäst för osötade degar.
1 ägg (uppvispat, för pensling)

Fyllning:
1 kg kycklingkött i små kuber
1 burk curry (ca 1 ½ dl)
5 kinesiska vitlökar, finhackade (kinesisk vitlök kallas även solo eftersom de inte han några separata klyftor. Annars två-tre vanliga vtlökar beroende på storlek).
5 gula lökar, (stora och grovhackade)
1 ½ dl sweet chilisås
1 rejäl knippa färsk timjan.
3 kycklingbuljongtärningar.
3 dl vatten.
5 msk vetemjöl
1 msk maizena
Olja att steka i
Salt
Peppar

Gör så här

”Börja med att fräsa lök, vitlök och timjan i oljan. Löken ska bli mjuk, men inte brynt. Tillsätt hälften av curryn och rör om, tillsätt mer olja om det blir torrt. Tillsätt därefter kycklingen och låt den puttra på låg värme. Rör om ofta. Efter fem minuter, tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt det puttra ihop utan lock i tjugo minuter.
Sätt degen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.

Efter 20 minuter på låg värme, tillsätt hälften av sweet chilisåsen och smaka av. Addera curry och chilisås tills du tycker att det är lite i starkaste laget (det ska ju ätas i en pirog med vetedeg runt). När det smakar gott, ställ att kallna utan lock på ett kallt ställe.

När pirogdegen jäst i 30-50 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet.

Kavla ut tunnt (observera att degen är rätt elastisk) och skär rutor som är ca 20 x 20 cm stora. Lägg på kycklingfyllning på den ena halvan (men lämna 2 cm till kanten fri) och vik över den andra. Banka ihop ytterkanten och lägg på en på en plåt med ca 4 cm mellan (minst). Låt jäsa i 10-30 minuter innan de penslas med ägg och sedan gräddas i 225 grader i 10-12 minuter.

Ät dem gärna kalla, med öl eller läsk till. Perfekt på utflykten. De bästa pirogerna i staden!”

Receptet kommer härifrån
Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s