Internetauktioner

Det finns en hel del hästsaker till salu på internetsajter som ebay, tradera och etsy. Frågan är hur säkert det är att handla? I de flesta fall är det privatpersoner som säljer begagnade varor i varierande skick, man betalar i förskott och sedan skickar personen paketet till dej på ett sätt ni kommit överens om.

Här kommer traderas egna säkerhetsråd:

1. ”Lär känna” säljaren
Titta alltid på säljarens omdömen för att få en bild av hur säljaren har skött sina tidigare affärer. Kontrollera även att säljaren inte har fått alla sina omdömen inom en kort tid utan att säljaren har varit registrerad och aktiv ett tag.

Om säljaren är nyregistrerad och inte har några omdömen kan det vara skäl att vara extra försiktig. Kontakta gärna säljaren via mailformuläret och ställ kompletterande frågor, känn säljaren på pulsen. Vid en vunnen auktion kan det även vara en idé att lyfta luren och kontakta säljaren för att verifiera att pengarna verkligen kommer till rätt person när det är dags att betala för varorna du köpt. Gör inga affärer online som du inte skulle göra offline.
2. Använd säkra försändelser och betalningstjänster
För att vara helt säker vid betalningen kan man använda Payson med leveransgaranti då finns möjligheten att dra tillbaka betalningen om varan skulle utebli.

Undvik att använda osäkra betalningsalternativ, exempelvis skicka kontanter via Posten eller ”instant money transfers” (Western Union, MoneyGram International m.fl.) eftersom transaktionerna inte går att spåra. Använd gärna säkra, spårbara försändelser via DHL eller Schenker, rekommenderad post, eller postförskott som leveranssätt av varan. Då kan du följa var varorna befinner sig och ta reda på vem som är avsändaren.
3. Svara aldrig på mail som efterfrågar dina personuppgifter
En bra regel är att skydda dina lösenord som om de vore nycklarna till ditt hem.

Svara aldrig på mail där du uppmanas att lämna ifrån dig inloggningsuppgifter eller att logga in på en sajt för att verifiera dina kontotuppgifter. Seriösa sajter skickar aldrig denna typ av mail. Om du skulle få ett misstänkt e-mail bör du genast radera detta.
4. Var extra försiktig om något verkar för bra för att vara sant.
Det går alltid att hitta fynd bland auktionerna på Tradera men se upp med auktioner med ovanligt låga Köp nu-priser.

Hittar du en splitterny iPod till fast pris för 200 kronor så är det för bra för att vara sant och troligen något lurt.
Fler tips!
Kolla på bilderna! Finns det många bilder av varan? De ska helst vara tagna an säljaren personligen och inte bara en officiel produktbild. Du kan även testa att använda google bildsök -gå in på google bildsök och *ta tag* i bilden och dra den till sökfältet. Google söker då igenom internet efter liknande bilder – dyker bilden upp på äldre sajter osv bör du fatta misstanke.
Jag har själv köpt en del saker på tradera och har tack och lov aldrig blivit lurad! Men jag är noggrann med vem jag köper ifrån! Jag kollar igenom deras historik väldigt noggrant innan jag budar på en vara.
Sätt dessutom redan direkt ett tak på hur mycket du kan tänka dej att betala. Det är lätt att fastna i budfällan i slutskedet av en auktion och det kan sluta med att du betalar dubbla vad du hade tänkt dej från början bara för att det finns en envis jäkel som är villig att betala lite mer än dej!

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s