Sköt om dina stövlar

Ridstövlar i skinn är en dyr investering och värda att ta hand om! Här kommer handfasta råd om skötseln av dom!

 

  1. Det först du bör tänka på är hur du ska förvara dom! Behåll gärna lådan och lägg ner dom i den när dom inte används. Om du inte kan ha lådan så kan du ta några magazine du inte läser längre, rulla ihop och stoppa ner i stöveln, så långt det går. Dessa hjälper stöveln att stå upp och hålla formen bättre. Det bästa är dock om du kan hänga upp dom i en krok med klämma – då belastar du inte vristdelen så mycket och stövlarna sjunker inte ihop lika lätt.
  2. Till vardagssysslorna använder de flesta andra skor än just ridstövlarna – för du inte det så rekommenderar jag att du skaffa ett par sköna gummistövlar eller kängor, så blir det mindre slitage på dina dyra stövlar.
  3. När stövlarna blir smutsiga, skölj av dom med ljummet vatten och torka med en torr trasa. Är dom mycket smutsiga kan du använda sadeltvål och försiktigt tvätta rent stövlarna. Låt lufttorka.
  4. När stövlarna behöver bli putsade gäller det att välja rätt material. Undvik läderoljor! Dom har en tendens att göra stövlarna matta, och ytan kan bli mycket svår att få glansig igen! Stövlar är ofta redan behandlade, men använd istället för läderolja skokräm eller polish när du putsar! Ta en luddfri trasa (gamla t-shorts fungerar jättebra) och en liten klick läderpolish, och i putsa in det i stöveln med cirkulära rörelser. Obs! Less is more! Ta hellre för lite och lägg till ett lager än för mycket – det kan vara svårt att få bort.
  5. Impregnera med läderimpregnering – spray går ut märkt! Läder blir mättat och kan inte ta emot hur mycket ‘smörj’ som helst, därför är det viktigt att inte putsa för mycket! Det är ju trist att gå runt med ett par matta stövlar med oljigt vaxig yta som man knappt kan röra vid utan att få flott på fingrarna. Lagom är bäst!

Annonser

One thought on “Sköt om dina stövlar

  1. Pingback: Skapa en komplett stallgarderob | D'equine

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s