Skapa en fin gårdsplan

Det är inte bara i stallet man vill ha snyggt och ordning och reda. Gårdsplanen är en stor del av stallmiljön och det finns mycket man kan göra för att hålla den fin och trevlig.

De flesta gårdsplaner består av någon form av makadam eller singel. Efter några år brukar man få fylla på med nytt då även en gårdsplan slits och lagret med grus blir tunnare på vissa ställen. Man bör även tänka på att hålla efter ogräs etc. Var dock noga med hur du går till väga! Round Up är effektiv men inte miljövänligt. Efter att du sprutat med Round Up bör du dessutom undvika att hästarna rör sej på området på några dagar. Ett mljövänligare alternativ är ogräsättika. Har man tillgång rätt material så kan man bränna ogräset med en ogräsbrännare

Ett par gånger om året kan man sladda eller harva gårdsplanen så att gruset ligger jämnt överallt.

Det är fint att använda sej av blommor och buskar för att piffa upp en annars ganska trist yta! Kolla hur ljuset rör sej över din gårdsplan och planera ut var du vill sätta buskar eller krukor. Undersök hur mycket ljus växterna behöver och hur ofta dom ska vattnas för att hålla sej. Plantera olika sorter som blommor olika tid på året för maximal utdelning av blomstertidens färgring!

Tänk på att vissa växter kan vara giftiga för hästar!

Det är även fint att skapa ett stilleben, en permanent installation! Du kan tex använd en skottkärra du fyller med jord och planterar i, eller en järnsoffa du planterar slingerväxter under så att det får växa och täcka soffan. Det kan även vara trevligt att investera i en staty eller konst som tål att vara utomhus.

Klättrande klängväxter kan du plantera mot spaljé mot husväggarna, det blir väldigt vackert! Dock skadar klängväxter på sikt fasader, så fundera ut hur du tänker sköta underhållet innan du planterar något sådant.

Om man tycker att själva gårdsplanen i sej ser tråkig ut i sin form, kan man göra den intressantare genom att skapa något i mitten. Tex en upphöjning täckt med gräs, eller lyxvarianten – en fontän! Det är även snygg att plantera buxbom i former mitt på gårdsplanen, som i exemplet nedan.

Annonser

Lämna gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s